Är det värt att rädda Östersjön?

Är det värt pengarna att rädda miljön? Vad får det kosta? De frågorna ställs sällan direkt nuförtiden, men indirekt är det ställningstaganden som görs hela tiden, inte minst i politiken.

Läs vidare ...

Svårt att bryta mönstret för könsroller

När Marion Bartoli vann Wimbledon i tennis dök det upp en föraktfulla kommentarer på det sociala mediet twitter. Hon kalldes "fet", "ful" och kommenterades med inlägg som "köp en bröstoperation för pengarna du vann din fula hora" och "Bartoli förtjänade inte att vinna för hon är så ful". Till och med BBC:s kommentator uttryckte synpunkter på hennes utseende, vilket mötte en tittarstorm av kritik.

Läs vidare ...

Inför ett betalsystem i kollektivtrafiken i hela landet

1992 bodde jag utanför Malmö. I dåvarande Malmöhus länstrafik fanns då ett enkelt och smidigt betalsystem i kollektivtrafiken, bestående av ett laddningsbart kort som du visade för en automat, varpå du tryckte antal zoner och rätt summa pengar drogs. Behövde du hjälp eller om du behövde ladda kortet gick det bra att göra det hos chauffören.

Läs vidare ...

Miljö – lättare än vi tror?

Ibland går det lättare är man tänkt.

Jag var med och förhandlade Sveriges klimatmål runt millennieskiftet. Det var då det skulle tas fram mål som gällde 2010. Eller rent formellt handlade det om ett genomsnitt åren 2008-2012, vår åtagandeperiod i Kyotoprotokollet. Men ändå.

Läs vidare ...

Vinstfrågan överdriven

Låt mig börja från början. Eller åtminstone en bit tillbaka. Som miljöpartist är jag nämligen delvis ansvarig för det som nu splittrar socialdemokraternas kongress - och som även lär splittra miljöpartiets kongress senare i vår. Det de kallar "vinst i välfärden".

Läs vidare ...

Tillåt könsneutrala äktenskap

Den 1 maj 2009 gifte sig Johan och Alf. Den dagen blev det tillåtet för två personer av samma kön att gifta sig i Sverige. En dag de hade väntat på.

Alf är jurist och hade själv varit med och utformat det lagförslag som röstades igenom i svenska riksdagen. Regeringen var, precis som nu i Finland, handlingsförlamad i frågan av Kristdemokraterna. Lagförslaget togs i Sverige fram av oppositionen och formades till sin slutliga form i utskottet, något som är mycket ovanligt. Det röstades dock igenom i kammaren med ett brett stöd.

Läs vidare ...

Att köpa en sms-biljett

Jag vet inte ens riktigt vems fel det är. Först tänkte jag mobiltelefonbolagens. Sen kollektivtrafikbolagens. Eller kanske finansinspektionens. Det kan också vara mitt.

Läs vidare ...

Sluta hacka på Centerpartiet

En gång hade jag en blogg. När jag besökte en gymnasieklass hade de läst bloggen för att förbereda frågor. Frågan jag fick var: "Varför bloggar du bara när du är arg på Maud Olofsson?"

Jag brukar inte dra mig för att klaga på centerpartiet. Men nu tänker jag göra precis tvärtom.

Läs vidare ...

Sverige halkar efter

Förnybar energi är en framtidsbransch. Om du var ett företag inom branschen, var skulle du investera? I Sverige? Finland? Tyskland?

Sverige säger sig vilja utveckla förnybart, men öppnar för ny kärnkraft och har redan ett överskott på el. I Finland byggs ett nytt kärnkraftverk och ytterligare ett har getts tillstånd. Tyskland däremot har beslutat avveckla kärnkraften till 2022 och samtidigt minska växthusgasutsläppen med 40 procent till 2020.

Läs vidare ...

Spara etiskt eller oetiskt?

För några veckor sedan fick jag ett brev från min bank. De meddelade mig att deras etiska fond skulle läggas ner. Just den jag valt för en del av barnens sparande.

Istället, meddelade banken, skulle pengarna flyttas till "... en mera tidsenlig sparprodukt och öka möjligheterna till god avkastning...". Jag behövde inte vara orolig. Den andra fonden hade samma riskprofil. Enda skillnaden var att den där etiska biten inte fanns med.

Läs vidare ...

"Hen"-diskussionen kraftigt överdramatiserad

I finska språket finns inte orden "han" och "hon". Det heter "hän" och är ett pronomen som syftar på någon i tredje person singular utan könsbestämning.

I Sverige sägs ordet "hen" utgöra ett queerpolitiskt ställningstagande, så känsligt att Dagens Nyheter i veckan i sina skrivregler avråder sina journalister från att använda ordet.

Läs vidare ...

Män borde lära sig säga nej

Andelen kvinnor i bolagsstyrelser har inte ökat nämnvärt. Detta trots många år av diskussioner, hot om tvångslagar och signaler om att det utvecklar styrelsearbetet att ha bredare rekrytreringsbas.

Det diskuteras som en kvinnofråga, eftersom det är kvinnor som på grund av tradition och ohejdad vana missgynnas i ett avseende som handlar om status, pengar, makt. Kvinnor blir ofta inte ens tillfrågade, de tvekar, tänker efter, tar inte för sig på samma sätt, har inte samma kontaktnät och säger ibland nej av osäkerhet fast de borde säga ja.

Alla mynt har två sidor, så även detta. Jag tror nämligen att det finns ett problem som är det rakt motsatta – att män har en tendens att säga ja även när de borde säga nej.

Läs vidare ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 |  3  |
Böcker

Omstartskommissionen

På uppdrag av Stockholms handelskammare har Maria tillsammans med ett antal andra experter skrivit ned sina tankar om hur Sverige bäst kan omstarta ekonomin efter pandemin, med fokus på klimat och miljö. Genom att satsa rätt nu byggs Sverige starkare för framtiden. Boken kan laddas ner hos Stockholms handelskammare

Debatt

Om ordet ”måste” och företagens hållbarhetsarbete

Jag fick en gång tipset av en ledarskapscoach att sluta använda ordet ”måste” när det gäller mig själv och min egen utveckling. Tanken bakom tipset är att måsten känns negativa och skapar stress. Att istället använda ord som ”vill” eller ”ska” skapar en känsla av egenmakt och hjälper oss därför att känna kraft i det vi gör. 


 Webbplatsen ligger i framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4