Hufvudstadsbladet den 9 november 2013

Klarar filmen testet?

Klarar din film testet?

Ser du film i helgen? Klarar den Bechdel-testet?

Första gången jag hörde talas om det här testet var bara ett par år sedan. Jag minns inte exakt när, men det var lite av en ögonöppnare. En sådan där sak som blir svår att ignorera när du väl lärt dig den.

Läs vidare ...

Dagens Industri den 28 oktober

Världen förändras, förändra energipolitiken

År 2012 tillkom mer ny elproduktion från förnybart i världen än från kärnkraft och fossil energi sammantaget, räknat som installerad effekt. Förnybart ökade 8,5 procent från året innan, framförallt i form av ny vind- och solenergi. Det står att läsa i den välansedda rapporten Renewables 2013, Global Status Report.

Ofta tittar vi bara på Tyskland. Och visst finns det mycket att diskutera huruvida deras modell för att stötta förnybar energi är rätt, vilka problem och fördelar omställningen ger eller hur vi kan lära av deras exempel. Men det är inte bara i Tyskland, eller ens Europa, som det händer saker.

Läs vidare ...

Sydsvenska Dagbladet den 21 oktober 2013

Räkna inte med att de förklarar hur de räknar

Moderat partikongress och positioneringen inför valrörelsen är i full gång, både i regering och opposition. Pengarna i valfonderna väntar på att spenderas, argumenten slipas och retoriken fullbordas.

Valrörelser är inte partipolitikens vackraste tid. Utrymmet att ge sin motståndare poänger är minimalt, faktaunderlag skruvas till för att stödja den egna verklighetsbilden och allt är svart eller vitt. Rött eller blått. Grönt eller grått.

Läs vidare ...

Dagens Industri den 7 oktober 2013

Miljöskatter driver utveckling

Industrin hotad, tusentals jobb försvinner, glesbygden avfolkas och det finns inga alternativ! Det låter precis som vanligt från regeringen när de gröna lägger förslag om miljöskatter i budgeten. Jag har hört samma sak i tjugo år och börjar bli trött i öronen.

Läs vidare ...

Hufvudstadsbladet den 9 oktober 2013

Sluta tuta

Bilen tutar och den unga kvinnan på cykeln visar upp ett argt långfinger mot chauffören medan hon gör sitt bästa för att inte vara i vägen, vid kanten av vägbanan, just intill trottoaren.

Hon cyklar precis där hon ska. I vägbanan, där bilarna kör i snabb fart i två filer.

Läs vidare ...

Sydsvenska Dagbladet den 30 september 2013

Inte många längtar tillbaka till villaoljan

2006 blev klimatfrågan het. Strax efter valet. Jag minns att vi höll en presskonferens om klimatpolitik i valrörelsen och det inte kom en enda journalist. Frågan var död. Några veckor senare var den större och viktigare än någonsin. Ett drygt halvår före valet 2010 sjönk frågan undan igen och i valrörelsen var den relativt ointressant.

Nej, jag tror inte att detta var en medial konspiration för att hålla frågan undan från valrörelsen.

Läs vidare ...

Dagens Industri den 16 september

Euron och undergången

Den 14 september 2003 och landet Sverige var på väg att gå under. I alla fall om man fick tro en del av de euro-förespråkare som menade att ett nej till euron skulle leda till undergången, mer eller mindre.

Vår valuta skulle skvalpa omkring på ett stormigt hav och riskera bli utsatt för spekulation, landet skulle tas över tillväxtmotståndare och näringslivet skulle förlora stort i konkurrenskraft.

Läs vidare ...

Sydsvenska Dagbladet den 9 september 2013

Elever som förväntas prestera bra får högre betyg

Vi var väl egentligen 6-7 elever som var likvärdigt duktiga i barnkunskap i nionde klass på min skola i Eskilstuna. Vi skrev samma provresultat, var aktiva på lektionerna, visade att vi förstod och kunde resonera kring frågor.

När betygen sattes fick jag och två till högsta betyg. De andra fick näst högsta. Varför?

Läs vidare ...

Hufvudstadsbladet den 9 september 2013

Öppna munnen landets ledare

När president Obama höll presskonferens i Stockholm i onsdags inledde han med att tala om homosexuellas rättigheter. Det hade knappast en amerikansk president gjort på ett statsbesök för tio år sedan.

Läs vidare ...

Är det värt att rädda Östersjön?

Är det värt pengarna att rädda miljön? Vad får det kosta? De frågorna ställs sällan direkt nuförtiden, men indirekt är det ställningstaganden som görs hela tiden, inte minst i politiken.

Läs vidare ...

Svårt att bryta mönstret för könsroller

När Marion Bartoli vann Wimbledon i tennis dök det upp en föraktfulla kommentarer på det sociala mediet twitter. Hon kalldes "fet", "ful" och kommenterades med inlägg som "köp en bröstoperation för pengarna du vann din fula hora" och "Bartoli förtjänade inte att vinna för hon är så ful". Till och med BBC:s kommentator uttryckte synpunkter på hennes utseende, vilket mötte en tittarstorm av kritik.

Läs vidare ...

Aldrig för sent att ge upp

Det är aldrig för sent att ge upp. Den tanken har dykt upp i huvudet ett antal gånger under mina år i politiken, som i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen eller JAS-projektet. Nu dyker samma tanke upp igen. Den här gången gällande tv-avgiften.

Läs vidare ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 |  3  | 4 | Nästa »
Böcker

Vad är miljö och 100 andra jätteviktiga frågor 

Maria Wetterstrand och medförfattaren Gabriel Liljenström ger svar på 100 av de viktigaste frågorna om ämnet miljö. Langenskiölds förlag 2014

Debatt

Ingen kan garantera evig tillväxt

Den ekonomiska krisen har gjort att flera sydeuropeiska länder haft en minskande bruttonationalprodukt under några av de senaste åren. I kölvattnet av denna negativa ekonomiska tillväxt ser vi förfärliga sociala konsekvenser. Ungdomsarbetslösheten är skyhög, fattigdom breder ut sig, välfärden försämras och människor som trott sig ha ett tryggt liv har tvingats lämna hus och hem.

Att i det läget lyfta fram behovet av tillväxtkritik kan tyckas något udda.
.


 Webbplatsen ligger i framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4