Miljöaktuellt mars 2014

Lyft miljöfrågorna i valet

Hur bra är Sverige?

Det är valår. Först val till europaparlamentet i maj, sedan till riksdag, kommun och landsting i september. I den mån miljöfrågorna alls kommer i fokus har jag en stark känsla av att debatten riskerar att bli en kamp om verklighetsbeskrivningen. Sverige är redan bäst i världen, menar regeringen. Eller kanske inte ändå, menar oppositionen.

Läs vidare ...

Sydsvenska Dagbladet den 3 mars 2014

Skärpta krav på arbetslösa ingen lösning

Tusentals människor står i kö i februarivädret för att träffa tio företagare som söker personal. Alla har blivit inbjudna av arbetsförmedlingen. De och många tusen till. Det blir till slut så svårhanterligt att polis måste tillkallas. Rekryteringsträffen ställs in, kontoret stängs och vare sig företagare eller arbetssökande får träffa den de hoppats.

Läs vidare ...

Hufvudstadsbladet den 11 februari 2014

Hellre dragqueens än Putin

OS. Och melodifestivalen. Hemma i grannlandet Sverige är detta de stora "snackisarna" just nu.

Melodifestivalen är tävlingen ni kallar UMK där vi väljer vilken låt Sverige ska skicka till Eurovision Song Contest. Fem deltävlingar, därefter den stora finalen inför tiotusentals åskådare och med runt två miljoner telefonröster – ja, den visas ju på YLE fem också. Det är kvällstidningslöpsedlar i dagar kring varje deltävling. Om du inte gillar melodifestivalen gör du bäst i att hålla dig borta från sociala medier de här lördagkvällarna, diskussionerna handlar inte om något annat.

Läs vidare ...

Sydsvenska Dagbladet den 3 februari 2014

Det är väljarna, inte partierna, som ska välja sina företrädare

Vintern före ett val är svensk politiks sämsta tid. Då fastställs listorna inför valet och jag hatar det.

Väljaren går till vallokalen, tar en valsedel, kryssar kanske ett namn och lämnar in sin röst. Men hur hamnade personerna på listan? Vilka är de? Och vem bestämde rangordningen?

Läs vidare ...

Sydsvenska Dagbladet den 13 januari 2014

Det finns skolor som klarar det

Återigen har skolministern lagt pilen för bågen och skjuter ett skott långt vid sidan av målet. Fler obligatoriska skolår! Då minsann, då blir allt bra.

Ett svenskt läsår i skolan omfattar som mest 190 skoldagar. 1710 dagar på nio år. Max åtta timmar per dag, utom i ettan och tvåan då det är max sex timmar. Lärarna har alltså 12920 timmar på sig att lära våra barn att tillfredsställande läsa, skriva och räkna samt andra färdigheter innan de går ut grundskolan. Är problemet tidsbrist? Jag är skeptisk.

Läs vidare ...

Hufvudstadsbladet den 11 januari 2014

Supervalåret

Nu börjar supervalåret! jublades det i svenska politikerkretsar den 1 januari. Just ett sådant är det nämligen i Sverige 2014. Två valdagar, fyra val. Först val till Europa-parlamentet den 25 maj och senare val till kommun, landsting/ regioner och riksdagen den 14 september. Det skulle kunna vara nästan olidligt spännande.

Läs vidare ...

Sydsvenska Dagbladet den 23 december 2013

"Tänk om vi kunde bryta mönstren lite oftare"

Biljardspelet snooker är ett allvarligt spel. Spelarna är uppklädda i kostymbyxor, skjorta, väst och fluga. Vissa spelare rör knappt en min under en hel match. Deras stolar står i varsitt hörn och där sitter de på respektfullt avstånd när den andra spelar. Om de talar till varandra är det lågmält och officiellt, något som har med det aktuella spelläget att göra. Därför var det många som höjde på ögonbrynen i matchen mellan Judd Trump och Mark Allen i fjärde omgången av UK championship, en av årets största turneringar.

Läs vidare ...

Dagens Industri den 9 december 2013

Aldrig för sent vara efterklok

Förslaget lades fram i tilläggsbudgeten hösten 2010 efter ett löfte från Maud Olofsson i valrörelsen samma år. Det fanns två miljarder kronor som inte hade spenderats under budgettaket och det var synd att inte använda dem till att vinna röster. Åtminstone var det så det såg ut från min horisont.

Läs vidare ...

Hufvudstadsbladet den 9 december 2013

Syndabock sökes

I Finland pratar utbildningsministern om att samla alla aktörer för att diskutera skolans sjunkande resultat. Forskare, lärare, elever och skolpolitiker - alla ska tillsammans få vara med och diskutera hur skolan ska utvecklas. I Sverige däremot skyllde alla på alla.

Läs vidare ...

Sydsvenska Dagbladet den 25 november

Polisen och maktlösheten

När jag var 16 år blev jag tagen av polisen. Jag fördes i bil till polisstationen och förhördes. I polisbilen blev vi överösta med okvädningsord. Kommunister, värdelösa kräk, jävla FNL-ungar. Våra föräldrar förnedrades i sin frånvaro. Poliserna var hårdhänta och hänsynslösa, som om de ville provocera oss. Vi var två tjejer på 16 år och en kille på 17.

Läs vidare ...

Dagens Industri den 18 november 2013

Vad våra pengar gör när vi inte ser

FN:s klimatmöte pågår för fullt. Medan ministrar och diplomater varje år slitit sitt hår över hur de ska finna lösningar på vår tids största utmaning, så har finansvärlden fortsatt som om ingenting fanns att oroa sig för på den fronten.

Investeringar som låser fast mänskligheten i en fossilberoende framtid har fortsatt och de små summor politikerna lyckas få fram till att satsa på omställning är egentligen försumbara i sammanhanget. Det är hög tid att på allvar fundera på vad våra pengar sysslar med när vi inte tittar på. Det rör sig lite på området, men långsamt.

Läs vidare ...

Sydsvenska Dagbladet de 11 november 2013

"Vi hånades, hängdes ut och pressades"

I juli 1957 föddes Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. I oktober samma år, i samband med att Tage Erlanders tredje regering tillträdde, avslutades också den senaste perioden av socialdemokratiskt koalitionsregerande.

Socialdemokraterna och Bondeförbundet styrde Sverige i koalition åren 1951 till 1957. Sedan dess har S inte suttit i regering med något annat parti. De har de facto inte haft egen majoritet sedan valet 1968, men har ändå vägrat bilda koalition med någon annan. Och ingen har varit stark nog att ifrågasätta.

Läs vidare ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 |  2  | 3 | 4 | Nästa »
Böcker

Vad är miljö och 100 andra jätteviktiga frågor 

Maria Wetterstrand och medförfattaren Gabriel Liljenström ger svar på 100 av de viktigaste frågorna om ämnet miljö. Langenskiölds förlag 2014

Debatt

Ingen kan garantera evig tillväxt

Den ekonomiska krisen har gjort att flera sydeuropeiska länder haft en minskande bruttonationalprodukt under några av de senaste åren. I kölvattnet av denna negativa ekonomiska tillväxt ser vi förfärliga sociala konsekvenser. Ungdomsarbetslösheten är skyhög, fattigdom breder ut sig, välfärden försämras och människor som trott sig ha ett tryggt liv har tvingats lämna hus och hem.

Att i det läget lyfta fram behovet av tillväxtkritik kan tyckas något udda.
.


 Webbplatsen ligger i framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4