Sydsvenska Dagbladet den 18 augusti 2014

De kallade oss populister

I valrörelsen 2006 höll jag och min kollega Peter en presskonferens om klimatpolitik. Vi var vågmästare i riksdagen och detta var ett av våra tunga förslag inför den kommande mandatperioden. Det fanns alltså en reell chans att de kunde bli verklighet efter valet. Det kom inte en enda journalist.

Läs vidare ...

Hufvudstadsbladet den 12 augusti 2014

Ny teknik, gamla metoder

Min första valrörelse som politiskt engagerad var 1991. Vid valdagen var jag då 17 år 11 månader och 2 veckor gammal. Mitt starkaste minne var frustrationen över att inte få rösta, trots att jag tyckte att jag visste mer om politik än många röstberättigade. (Men så tycker väl 17-åringar överlag - att de vet mer än de vuxna om det mesta.)

Läs vidare ...

Miljöaktuellt nr 6, juli 2014

Ingen kan garantera evig tillväxt

Den ekonomiska krisen har gjort att flera sydeuropeiska länder haft en minskande bruttonationalprodukt under några av de senaste åren. I kölvattnet av denna negativa ekonomiska tillväxt ser vi förfärliga sociala konsekvenser. Ungdomsarbetslösheten är skyhög, fattigdom breder ut sig, välfärden försämras och människor som trott sig ha ett tryggt liv har tvingats lämna hus och hem.

Att i det läget lyfta fram behovet av tillväxtkritik kan tyckas något udda.

Läs vidare ...

Sydsvenska Dagbladet den 21 juli

Det går inte veta vilken teknik som vinner

Det där ligger minst 50 år fram i tiden, sa experter tvärsäkert för 10 år sedan. Men nästa år lanserar faktiskt Toyota en bränsecellsbil som drivs med vätgas och flera andra biltillverkare satsar på samma teknik. Jag ser det som en symbol för hur mycket som händer inom miljöteknik just nu.

Läs vidare ...

Hufvudstadsbladet den 12 juli 2014

Norden kan ställa om till förnybar energi

Att världens energiproduktion inte är hållbar kan de flesta skriva under på. Energikällor som kol, olja, naturgas och kärnkraft är alla ohållbara i längden och ett stort forsknings- och utvecklingsarbete pågår i världen för att få fram mer effektiva alternativ.

De senaste åren har Tyskland varit föregångslandet i Europa på att satsa på förnybar energi. Tack vare deras "energiewende" - energiomställningen - har priserna på både vindkraft och solceller sjunkit rejält.

Läs vidare ...

Sydsvenska Dagbladet den 26 juni

Spontana reaktionen var att vägra erkänna något fel

Jag vet inte riktigt när jag såg det första gången. Kanske var det när min lillasyster skulle börja skolan.

Jag och min bror gick i samma skola, den som låg närmast vårt bostadsområde. Där gick också alla andra barn i vårt bostadsområde. Men lillasyster blev placerad i en skola längre bort. Men det var inte det värsta. När mina föräldrar försökte få en förklaring blev svaret "det är aldrig några barn från ert bostadsområde som gått i x-skolan" (där jag och min bror gick). Inga rationella argument bet, de vidhöll sin verklighetsbeskrivning.

Läs vidare ...

Sydsvenska Dagbladet den 26 maj 2014

Lyft EU-frågorna även när det inte är val till EU

Ännu en valkampanj till ända. En del gäspar och tycker kampanjerna är ointressanta och tråkiga. Andra beklagar att de är populistiska och antiintellektuella. Jag försöker säga att tack och lov blir politiken ofast betydligt mer intressant efter valet än den är under valkampanjerna.

Läs vidare ...

Hufvudstadsbladet 9 maj 2014

En röst är en uppmaning, inte ett betyg

Bara några veckor kvar till Europaparlamentsvalet. Valet om vilka som ska styra i EU – unionen som har mer makt än någonsin – men temperaturen i valdebatten är sval. Valdeltagandet i Europaparlamentsvalet har varit sjunkande, om man ser till Europa som helhet, ända sedan 70-talet. Det borde bli viktigare att rösta när EU får mer makt, men istället är det färre som röstar. Det är underligt.

Läs vidare ...

Sydsvenska Dagbladet den 27 april 2014

Det är faktiskt ert ansvar att välja politiker

Tala nu om för folk varför de ska rösta! Jag har fått den uppmaningen många gånger.

Som om vi som är med i politiska partier förväntas vara någon slags dammsugarförsäljare som ska göra reklam för "vår" produkt politik.

Jag ser visserligen framför mig glädjen hos en dammsugarförsäljare som blir ombedd att berätta varför någon behöver en dammsugare, och inser att jag borde vara glad över tillfället, men det känns ändå fel.

Läs vidare ...

Hufvudstadsbladet den 17 april 2014

Norden - ute eller inne?

Låt mig börja med en så kallad "disclaimer". Jag har inte särskilt högt förtroende för opinionsundersökningar. Särskilt inte sådana som beställts av en aktör med en stark egen åsikt i den fråga det gäller. Jag vet av egen erfarenhet att det är lätt att formulera frågor som ger det svar som önskas.

Trots detta handlar det här om en sådan opinionsundersökning.

Läs vidare ...

Sydsvenska Dagbladet den 31 mars 2014

Hur kan allt vara sant samtidigt?

Det spelar ingen roll om du är regering eller opposition. Det går förvånansvärt ofta att hitta någon lämplig statistik att slå i huvudet på din motståndaren, oavsett vilken tes du vill bevisa. Förvirringen hos den som lyssnar riskerar däremot bara att öka.

Låt oss titta lite på statistiken om arbetslösheten, den näst viktigaste frågan för väljarna i valet.

Läs vidare ...

Hufvudstadsbladet den 10 mars 2014

Jag har inte träffat en man som ångrat sig

Jag har inte träffat någon man som ångrat att han varit föräldraledig med sitt barn.

Det började med tyngdlyftaren Hoa Hoa Dahlgren 1978. Eller nej, det gjorde det faktiskt inte riktigt. Men hans bild från en reklamkampanj för pappaledighet syns fortfarande ibland i media. Hoa Hoa var egentligen ingen barnledig pappa, men hans muskulösa yttre fick rollen att illustrera det faktum att även en "manlig" pappa kan vara hemma med sitt barn. Alltså tog man en bebis, lade den i Hoa Hoas famn, tog bilder och startade en kampanj för att informera Sveriges pappor om deras rätt att vara föräldralediga.

Läs vidare ...

Äldre artiklar

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Nästa »
Böcker

Vad är miljö och 100 andra jätteviktiga frågor 

Maria Wetterstrands senaste bok, utgiven sommaren 2014, där hon tillsammans med medförfattaren Gabriel Liljenström ger svar på de 100 av de viktigaste frågorna om ämnet miljö. Langenskiölds förlag

Debatt

Ingen kan garantera evig tillväxt

Den ekonomiska krisen har gjort att flera sydeuropeiska länder haft en minskande bruttonationalprodukt under några av de senaste åren. I kölvattnet av denna negativa ekonomiska tillväxt ser vi förfärliga sociala konsekvenser. Ungdomsarbetslösheten är skyhög, fattigdom breder ut sig, välfärden försämras och människor som trott sig ha ett tryggt liv har tvingats lämna hus och hem.

Att i det läget lyfta fram behovet av tillväxtkritik kan tyckas något udda.
.


 Webbplatsen ligger i framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4