Omstartskommissionen

Hur ska Sveriges ekonomi återstartas efter pandemin? I den här skriften ger Maria tillsammans med ett antal experter sina idéer om vad som behöver göras för att bygga Sverige långsiktigt starkt. Marias text handlar om klimat- och miljöfrågor, och innehåller en mängd förslag på hur Sverige kan prioritera satsningar för att både skapa jobb, bygga en starkare ekonomi och stärka klimat- och miljöarbetet.

Läs vidare ...

Om ordet "måste" och företagens hållbarhetsarbete

Men saken är ju den att det faktiskt fortfarande går rätt bra att tjäna pengar på att strunta i alltihop också. Det finns massor av lönsamma företag som inte har några långsiktiga mål inom hållbarhetsområdet alls, än mindre vetenskapligt baserade sådana. Ännu fler som har ett hyfsat basarbete på hållbarhetsområdet med kontroll och system, men som ändå har en lång väg att vandra för att bygga upp en i längden hållbar affärsidé. Så det här ”måstet” kommer i konflikt med verkligheten för många företagare. En omställning kräver engagemang, tålamod, långsiktighet och ofta även investeringar. Detta skapas inte genom något ”måste” som inte har en nära koppling till företagets vardag.

Läs vidare ...

Det omöjliga var kanske inte så svårt

Det är lite som i sagan om den fårvaktande pojken som ropar att vargen kommer. Han ropar på skoj att vargen kommer så många gånger att när vargen verkligen kommer så är det inte längre någon som tror honom.

Det är inte direkt ovanligt att industrin klagar på skärpta miljölagar, hårdare miljökrav eller höjda miljöskatter.

Läs vidare ...

Vad våra pengar gör när vi inte ser

FN:s klimatmöte pågår för fullt. Medan ministrar och diplomater varje år slitit sitt hår över hur de ska finna lösningar på vår tids största utmaning, så har finansvärlden fortsatt som om ingenting fanns att oroa sig för på den fronten.

Investeringar som låser fast mänskligheten i en fossilberoende framtid har fortsatt och de små summor politikerna lyckas få fram till att satsa på omställning är egentligen försumbara i sammanhanget. Det är hög tid att på allvar fundera på vad våra pengar sysslar med när vi inte tittar på. Det rör sig lite på området, men långsamt.

Läs vidare ...

Norden kan ställa om till förnybar energi

Att världens energiproduktion inte är hållbar kan de flesta skriva under på. Energikällor som kol, olja, naturgas och kärnkraft är alla ohållbara i längden och ett stort forsknings- och utvecklingsarbete pågår i världen för att få fram mer effektiva alternativ.

De senaste åren har Tyskland varit föregångslandet i Europa på att satsa på förnybar energi. Tack vare deras "energiewende" - energiomställningen - har priserna på både vindkraft och solceller sjunkit rejält.

Läs vidare ...

Det går inte veta vilken teknik som vinner

Det där ligger minst 50 år fram i tiden, sa experter tvärsäkert för 10 år sedan. Men nästa år lanserar faktiskt Toyota en bränsecellsbil som drivs med vätgas och flera andra biltillverkare satsar på samma teknik. Jag ser det som en symbol för hur mycket som händer inom miljöteknik just nu.

Läs vidare ...

Det är tanken som räknas

Sverige har ju inte för vana att uppmärksamma sina grannländer, tyvärr. En följd av att vara störst och att se sig själv som ännu större. Nu, åtminstone för en dag, fick Finland för en gångs skull vara i fokus. Jag är säker på att det värmde hjärtat på många sverigefinländare.

Läs vidare ...

Skjutvapen, inte bara en fråga för USA

Istället vänds diskussionen snabbt till en annan abstrakt fråga. Den här gången har nämligen hela mitt facebookflöde hamnat i en diskussion om amerikanska vapenlagar. Ett mycket tacksamt ämne.

Läs vidare ...

Som i en actionfilm

Tycker du inte som jag är du en idiot. Är du inte med mig är du emot mig. Och då är mitt enda val att skrika okvädningsord, trakassera dig och se till att du inte vågar säga vad du tycker mer. Eller åtminstone frysa ut dig och avfrienda dig på facebook.

Läs vidare ...

Ingen kan garantera evig tillväxt

Den ekonomiska krisen har gjort att flera sydeuropeiska länder haft en minskande bruttonationalprodukt under några av de senaste åren. I kölvattnet av denna negativa ekonomiska tillväxt ser vi förfärliga sociala konsekvenser. Ungdomsarbetslösheten är skyhög, fattigdom breder ut sig, välfärden försämras och människor som trott sig ha ett tryggt liv har tvingats lämna hus och hem.

Att i det läget lyfta fram behovet av tillväxtkritik kan tyckas något udda.

Läs vidare ...

Det är faktiskt ert ansvar att välja politiker

Tala nu om för folk varför de ska rösta! Jag har fått den uppmaningen många gånger.

Som om vi som är med i politiska partier förväntas vara någon slags dammsugarförsäljare som ska göra reklam för "vår" produkt politik.

Jag ser visserligen framför mig glädjen hos en dammsugarförsäljare som blir ombedd att berätta varför någon behöver en dammsugare, och inser att jag borde vara glad över tillfället, men det känns ändå fel.

Läs vidare ...

Jag har inte träffat en man som ångrat sig

Jag har inte träffat någon man som ångrat att han varit föräldraledig med sitt barn.

Det började med tyngdlyftaren Hoa Hoa Dahlgren 1978. Eller nej, det gjorde det faktiskt inte riktigt. Men hans bild från en reklamkampanj för pappaledighet syns fortfarande ibland i media. Hoa Hoa var egentligen ingen barnledig pappa, men hans muskulösa yttre fick rollen att illustrera det faktum att även en "manlig" pappa kan vara hemma med sitt barn. Alltså tog man en bebis, lade den i Hoa Hoas famn, tog bilder och startade en kampanj för att informera Sveriges pappor om deras rätt att vara föräldralediga.

Läs vidare ...

Äldre artiklar

|  1  | 2 | 3 | Nästa »
Böcker

Omstartskommissionen

På uppdrag av Stockholms handelskammare har Maria tillsammans med ett antal andra experter skrivit ned sina tankar om hur Sverige bäst kan omstarta ekonomin efter pandemin, med fokus på klimat och miljö. Genom att satsa rätt nu byggs Sverige starkare för framtiden. Boken kan laddas ner hos Stockholms handelskammare

Debatt

Om ordet ”måste” och företagens hållbarhetsarbete

Jag fick en gång tipset av en ledarskapscoach att sluta använda ordet ”måste” när det gäller mig själv och min egen utveckling. Tanken bakom tipset är att måsten känns negativa och skapar stress. Att istället använda ord som ”vill” eller ”ska” skapar en känsla av egenmakt och hjälper oss därför att känna kraft i det vi gör. 


 Webbplatsen ligger i framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4