CV, Maria Wetterstrand

Maria Wetterstrand är fristående grön politisk debattör och skribent, tidigare mångårig riksdagsledamot och språkrör för Miljöpartiet de Gröna. Under tiden som språkrör blev hon en av Sveriges mest populära politiker och den hittills mest uppskattade gröna politikern i Sverige.

Under Marias nio år som språkrör ökade Miljöpartiets popularitet, medlemsantal och väljarstöd kraftigt. Inför valet 2010 tog Miljöpartiet initiativ till att skapa ett regeringsalternativ tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Koalitionen misslyckades med att vinna regeringsmakten men Miljöpartiet gjorde sitt bästa val någonsin och blev Sveriges tredje största parti, samtidigt som antalet medlemmar fördubblades.

Maria har en magisterexamen i biologi från Göteborgs universitet, där examensarbetet handlade om vattenrening i våtmarker. Hon har även studerat Nordiska språk och gått dramautbildning på folkhögskola.

Som grön debattör har Maria särskilt engagerat sig inom miljö- och klimatpolitiken, småföretagarfrågor, skolpolitik och frågor som rör öppenhet och mångfald. Hon har turnerat på universitet och högskolor med två olika föreläsningar om klimatpolitik. Hon betraktas av många som en av de grönas mest frihetliga företrädare.

2010 utkom hennes första egna bok Den nya gröna vågen. Boken handlar om positiva exempel där enskilda människor, företag eller organisationer lyckats åstadkomma förbättringar på miljöområdet. Den är tänkt att fungera som inspirationskälla för alla som vill bidra till att göra miljön lite bättre.

Maria har under många år spenderat mycket tid i både Sverige och Finland och engageras också som debattör eller föreläsare för att diskutera frågor som rör relationerna mellan de båda länderna.

Maria har varit krönikör i Dagens Industri och skriver numera bland annat för Sydsvenska Dagbladet och finländska Hufvudstadsbladet. Hon anlitas för föreläsningar, tal, debatter, seminarier, krönikörsjobb och andra skrivuppdrag. Det kan handla om allt från ledarskap och politisk retorik till ämnen som företagande med miljöansvar och klimatpolitik. Hon är också ledamot i styrelsen för företagen White Arkitekter och Cortus Energy AB, samt för ett antal ideella organisationer.

Utbildning

2001 Magisterexamen i Ekologisk zoologi från Göteborgs universitet

1995-2000 Studier vid Göteborgs universitet inom främst biologi

1993-1994 Studier i Nordiska språk vid Umeå universitet

1992-1993 Dramautbildning, Östra Grevie folkhögskola

1992 Utexaminerad från Naturvetenskaplig linje på St Eskils gymnasium, Eskilstuna

Arbete och uppdrag

2013- Styrelseledamot Cortus Energy AB

2012- Styrelseledamot White Arkitekter AB

2011- Fristående grön debattör och skribent

2008-2013 Styrelseledamot Mälardalens Högskola

2002-2011 Språkrör för Miljöpartiet de Gröna

2001-2011 Riksdagsledamot för Miljöpartiet de Gröna

2000-2001 Miljöpolitisk sekreterare för Miljöpartiets riksdagsgrupp

1999-2000 Projektledare för projektet Framtidstro på Sörmlands museum, Nyköping

1999 Lärarvikarie i Matematik och NO-ämnen på högstadium Göteborg

1996-1999 Språkrör för Grön Ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund

1994-1995 Kanslisekreterare för Miljöpartiets riksdagsgrupp

Böcker, texter, rapporter m.m.

Den nya gröna vågen, bok utgiven på Forum förlag, 2010

Fiskesubventioner och andra bottennapp, rapport Timbro med Mattias Svensson, 2011

Enkel biljett, text i antologi om svenskar i Finland, Söderströms förlag 2011

Med andan i halsen, text i antologi om innovationer och industrikultur, Teknikföretagen 2011

Sommar i P1, eget radioprogram i SR P1 2011.

Böcker

Vad är miljö och 100 andra jätteviktiga frågor 

Maria Wetterstrand och medförfattaren Gabriel Liljenström ger svar på 100 av de viktigaste frågorna om ämnet miljö. Langenskiölds förlag 2014

Debatt

Ingen kan garantera evig tillväxt

Den ekonomiska krisen har gjort att flera sydeuropeiska länder haft en minskande bruttonationalprodukt under några av de senaste åren. I kölvattnet av denna negativa ekonomiska tillväxt ser vi förfärliga sociala konsekvenser. Ungdomsarbetslösheten är skyhög, fattigdom breder ut sig, välfärden försämras och människor som trott sig ha ett tryggt liv har tvingats lämna hus och hem.

Att i det läget lyfta fram behovet av tillväxtkritik kan tyckas något udda.
.


 Webbplatsen ligger i framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4