Sluta hacka på Centerpartiet

En gång hade jag en blogg. När jag besökte en gymnasieklass hade de läst bloggen för att förbereda frågor. Frågan jag fick var: "Varför bloggar du bara när du är arg på Maud Olofsson?"

Jag brukar inte dra mig för att klaga på centerpartiet. Men nu tänker jag göra precis tvärtom.

Ibland känns media lite som grådvärgarna i Ronja Rövardotter. Den som visar sig det minsta svag, osäker eller rädd - den ger de sig på. I flock. Och när det gäller partier är det tydligen en svaghet att diskutera politik, visioner, värderingar. Åtminstone borde det inte diskuteras öppet så att någon ser.

En grupp inom centerpartiet har skrivit förslag till idéprogram. Däri finns texter som beskriver partiets grundsyn och en del principiella ståndpunkter. Just sådant som väljare säger sig vilja ha. Media däremot snöar enkelspårigt in på det som kan ge mest slagkraftiga rubriker och skruvar till det så gott det går för att väcka uppmärksamhet.

Centern vill slopa skolplikten, får vi läsa, som om barn inte längre ska behöva lära sig något. I verkligheten rör det sig om ett sätt att utforma lagen som används i Finland och Danmark. Pliktmomentet flyttas så det handlar om lärandet och inte om själva skolbyggnaden eller formen. Inte särskilt kontroversiellt egentligen. Det finska skolsystemet brukar ju tvärtom lyftas upp som ett gott exempel vad gäller kunskapsnivå.

Den andra frågan som lyfts fram handlar om människors rätt att röra sig fritt över nationsgränser, fri invandring (och utvandring). Bra, viktigt och tufft att lyfta fram i dagens inskränkta problemfokuserade invandringsdebatt, även om det knappast är ett förslag de kommer lägga i morgon. Begränsningarna i världen av människors fria rörlighet har mycket negativa konsekvenser idag, både humant och ekonomiskt.

Två förslag som är helt rimliga att lyfta fram i ett dokument om principer och grundvärderingar. Två förslag av många, varav flera andra är betydligt mer problematiska i mina ögon, men det är inte det viktigaste här.

Oavsett vad man tycker i sak, här har det tagits fram tydliga förslag och en text om grundvärderingar. I en öppen process där även folk utifrån har inbjudits att ha synpunkter, vilket är viktigt eftersom partier riskerar att bli inskränkta om de bara ägnar sig åt sig själva. Nu har medlemmar i partiet åsikter om texterna och förslagen, vilket är själva poängen. Media blåser genast upp det till "kris" och "strid".

När partier håller sina diskussioner internt, då anklagas vi för ränksmiderier i det fördolda och bristande interndemokrati. Om diskussionerna förs öppet är det kris i partiet. Damned if you do, damned if you don´t.

När ska folk upphöra att förvånas över att det pågår politiska diskussioner i ett politiskt parti?

Det här trodde jag aldrig jag skulle säga. Men för tusan, sluta hacka på centerpartiet.

Maria Wetterstrand

Publicerad i Sydsvenska Dagbladet den 11 januari 2013
 

Böcker

Omstartskommissionen

På uppdrag av Stockholms handelskammare har Maria tillsammans med ett antal andra experter skrivit ned sina tankar om hur Sverige bäst kan omstarta ekonomin efter pandemin, med fokus på klimat och miljö. Genom att satsa rätt nu byggs Sverige starkare för framtiden. Boken kan laddas ner hos Stockholms handelskammare

Debatt

Om ordet ”måste” och företagens hållbarhetsarbete

Jag fick en gång tipset av en ledarskapscoach att sluta använda ordet ”måste” när det gäller mig själv och min egen utveckling. Tanken bakom tipset är att måsten känns negativa och skapar stress. Att istället använda ord som ”vill” eller ”ska” skapar en känsla av egenmakt och hjälper oss därför att känna kraft i det vi gör. 


 Webbplatsen ligger i framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4