Inte många längtar tillbaka till villaoljan

2006 blev klimatfrågan het. Strax efter valet. Jag minns att vi höll en presskonferens om klimatpolitik i valrörelsen och det inte kom en enda journalist. Frågan var död. Några veckor senare var den större och viktigare än någonsin. Ett drygt halvår före valet 2010 sjönk frågan undan igen och i valrörelsen var den relativt ointressant.

Nej, jag tror inte att detta var en medial konspiration för att hålla frågan undan från valrörelsen. Det funkar så att frågor kommer och går i media. Men jag hoppas att vi får klimatfrågorna i centrum av 2014 års valrörelse.

Den internationella klimatpanelen har nu just kommit med sin senaste rapport. Klimatskeptiker passar på att sno åt sig lite utrymme, men när världens samlade forskning visar på 95 procents sannolikhet för mänsklig påverkan och risk för mycket riskabla temperaturökningar så är det oansvarigt att hoppas på att de har fel. Det värsta som kan hända om vi agerar är att vi skapar ett mer hållbart samhälle av fel skäl, och det är knappast det värsta som kan hända.

Sverige har ett bra track record. Vi har minskat våra utsläpp mer än de flesta andra länder. Jag var med och drev igenom höjd skatt på villaolja i början av 2000-talet. Den var kontroversiell och ansågs i princip hota landsbygdens och enskilda människors existens. Som så ofta visade sig farhågorna överdrivna. Resultatet blev istället att villaoljan byttes mot flis, pellets, fjärrvärme, bergvärme eller liknande. Utsläppen minskade rejält. Inte många längtar tillbaka till villaoljan idag. Ändå hör vi samma gnäll nu när vi vill fasa ut bensin och diesel och flytta lastbilstransporter till järnväg med hjälp av miljöskatter.

Klimatet vi kan inte stirra oss blinda bara på oss själva. Klimatfrågan är global. Vi konsumerar mycket varor producerade i andra länder som orsakar utsläpp där. Detta påpekar Kina varje gång i klimatförhandlingarna. Vår track record blir betydligt sämre om vi räknar in konsumtionen.

Det behövs starkare internationellt samarbete och vi ska minnas att det finns många progressiva krafter i världen, även i Kina och USA. Kina är bland de ledande i världen på vindkraft och solceller. USA har minskat sina utsläpp procentuellt sett mer än Sverige sedan 2005. Härom dagen träffade jag amerikaner från Kalifornien där det jobbas stenhårt för minskade utsläpp. Jag är så trött på att höra regeringen använda USA och Kina som ursäkt att slippa agera nationellt.

Sverige har ett bra track record nationellt, men de senaste åren har minskningen faktiskt avtagit. Både 2010 och 2011 hade vi högre utsläpp än 2009. Politiken brister. Utsläppsminskningar är beroende av politik som klimatskatter, krav på effektivare bilar och lastbilar, och olika stöd för omställning. Det är också med en stark politik på hemmaplan som vi kan vara tuffa i de internationella diskussionerna. Det är dags att ta klimatpolitiken på allvar igen.

Maria Wetterstrand

Publicerad i Sydsvenska Dagbladet den 30 september 2013 

Böcker

Omstartskommissionen

På uppdrag av Stockholms handelskammare har Maria tillsammans med ett antal andra experter skrivit ned sina tankar om hur Sverige bäst kan omstarta ekonomin efter pandemin, med fokus på klimat och miljö. Genom att satsa rätt nu byggs Sverige starkare för framtiden. Boken kan laddas ner hos Stockholms handelskammare

Debatt

Om ordet ”måste” och företagens hållbarhetsarbete

Jag fick en gång tipset av en ledarskapscoach att sluta använda ordet ”måste” när det gäller mig själv och min egen utveckling. Tanken bakom tipset är att måsten känns negativa och skapar stress. Att istället använda ord som ”vill” eller ”ska” skapar en känsla av egenmakt och hjälper oss därför att känna kraft i det vi gör. 


 Webbplatsen ligger i framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4