Klarar filmen testet?

Klarar din film testet?

Ser du film i helgen? Klarar den Bechdel-testet?

Första gången jag hörde talas om det här testet var bara ett par år sedan. Jag minns inte exakt när, men det var lite av en ögonöppnare. En sådan där sak som blir svår att ignorera när du väl lärt dig den.

Så vill du fortsätta att leva i tron att kvinnor och män får någorlunda jämställt utrymme på filmduken bör du nog sluta läsa nu. Om du vill tro att eftersom vi haft både Sigourney Weaver och Linda Hamilton som filmhjältar i Alien respektive Terminator så är filmvärlden jämställd, då utfärdas härmed en varning för Bechdel-testet.

Det här testet säger inget om hur jämställda kvinnorna är, huruvida de är nakna eller påklädda, tuffa actionhjältar eller prinsessor som behöver räddas av en stark man. Det innebär bara att vi ställer tre enkla frågor: Har filmen minst två namngivna kvinnliga karaktärer? Har två namngivna kvinnor en konversation med varandra? Talar de då om något annat än män? Om svaret på de tre frågorna är ja så klarar filmen testet.

Det låter inte så svårt, eller hur? Kvinnor är trots allt ungefär hälften av jordens befolkning. Våra stora filmer är nästan alltid från västvärlden där vi berömmer oss om att vara jämställda. Kvinnor har lagstadgade lika rättigheter, är presidenter och statsministrar, leder företag, är poliser, domare, militärer och professorer på våra universitet. Vi lever inte längre i en kultur där kvinnor tar hand om barn, hem och hushåll medan mannen sköter världen utanför.

Trots detta misslyckas förvånansvärt många populära filmer i testet. Endast två av mina sex kära Star Wars-filmer klarar sig, ingen av de tre äldsta. Den tio timmar långa Sagan om Ringen-trilogin har inte en chans. Endast en av Harry Potter-filmerna sägs klara testet. Avatar faller på målsnöret. Förvånansvärt många moderna sci-fi- och actionfilmer misslyckas, så även rätt många animerade filmer för barn. Börja tänk på det och du ser snart själv. Motsatsen är mycket ovanlig, att männen inte tar plats.

Och ändå förnekar många fortfarande att vi matas med bilder som sätter mannen i centrum av universum.

Nyligen fick det internationell uppmärksamhet att fyra svenska biografer inför ett ratingsystem för filmer utifrån Bechdel-testet, så besökaren kan se i förväg hur filmen klarar sig. Kanalen Viasat Film ska använda samma rating i sina recensioner. En söndag i november ska de bara visa filmer som klarar testet.

Filmer måste inte spegla verkligheten. Filmer är inte ett politiskt verktyg för att skapa jämställdhet eller något annat. De är underhållning, konst, kreativt skapande, action, distraktion, berättande, känsloladdade beskrivningar av händelser eller fenomen. Jag är motståndare till filmcensur. Det är dock svårt att ignorera det faktum att filmer påverkar oss och vår syn på verkligheten. Därför är det både intressant och viktigt att se vad filmerna matar oss med. Med insikt kan vi också förändra.

Maria Wetterstrand
skribenten är grön samhällsdebattör, tidigare språkrör för Miljöpartiet de Gröna i Sverige

Publicerad i finländska Hufvudstadsbladet den 9 november 2013
 

Böcker

Omstartskommissionen

På uppdrag av Stockholms handelskammare har Maria tillsammans med ett antal andra experter skrivit ned sina tankar om hur Sverige bäst kan omstarta ekonomin efter pandemin, med fokus på klimat och miljö. Genom att satsa rätt nu byggs Sverige starkare för framtiden. Boken kan laddas ner hos Stockholms handelskammare

Debatt

Om ordet ”måste” och företagens hållbarhetsarbete

Jag fick en gång tipset av en ledarskapscoach att sluta använda ordet ”måste” när det gäller mig själv och min egen utveckling. Tanken bakom tipset är att måsten känns negativa och skapar stress. Att istället använda ord som ”vill” eller ”ska” skapar en känsla av egenmakt och hjälper oss därför att känna kraft i det vi gör. 


 Webbplatsen ligger i framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4