Det är tanken som räknas

När USA fyllde hundra år fick de en staty. Så fick också Finland. Av Sverige. Utöver gåvan uppmärksammades det finländska 100-årsjubileet stort i mitt andra hemland.

Tidningen Dagens Nyheter döptes om den 6 december och hette för en dag ”Päivän Uutiset”. På statstelevisionen visades bilder från firandet, filmen Okänd Soldat lanserades på biograferna och min mamma skickade foton från min hemstad Eskilstuna där bussarna körde med finska och svenska flaggor.

Varför gör det mig nästan tårögd att bara skriva om det? Jag vet inte säkert. Lite tänker jag på mina barn, som har två hemländer, och hur detta visar dem att Sverige respekterar Finland. Lite tänker jag på alla finländska invandrare i Sverige och deras barn och barnbarn, som så sällan får se sitt gamla hemland hyllas eller ens visas upp i svensk media. Och så tänker jag lite på mig själv och den skamligt dåliga kunskap om Finland jag växte upp med, mitt i en stad där en stor andel av befolkningen hade finsk bakgrund.

Sverige har ju inte för vana att uppmärksamma sina grannländer, tyvärr. En följd av att vara störst och att se sig själv som ännu större. Nu, åtminstone för en dag, fick Finland för en gångs skull vara i fokus. Jag är säker på att det värmde hjärtat på många sverigefinländare.

Själv satt jag i radiosändning på självständighetsdagen, i Sveriges Radio via länk från Yles radiohus i Helsingfors. Den första frågan de ställde var: Vad kan Sverige lära sig av Finland? Bara att de ställde frågan är roligt. Hur ofta frågar sig Sverige överhuvudtaget vad de kan lära av Finland? Någon gång när resultaten av de internationella PISA-undersökningarna om elevers kunskapsnivå dyker upp och Finland lyckats bättre. Annars i princip aldrig. Sverige är inte heller särskilt intresserat av att lära sig från andra, större länder, eftersom Sverige redan tycker sig vara bäst på allt.

I Finland, däremot, finns en större vana att titta på andra länder, inte minst Sverige, och lära eller avskräckas. Så en sak Sverige kan lära av Finland är att ställa just den där frågan lite oftare: Vad kan man lära av andra länder? (Dessutom, lade jag till, borde svenskarna lära av finländarna att bejaka vintern. Istället för att nästan förvånat gnälla varje år över att det blir kallt och snö – skaffa en bastu och en rejäl snöskyffel.)

Jag tror att varje svensk känner någon med bakgrund i Finland. Ändå är kunskapen om Finland pinsamt låg. Fördomarna om kniv, sprit och sisu lever och frodas. Nu hoppas jag att uppmärksamheten kring hundraårsdagen kan tas tillvara och leva vidare. Hundra är ju ändå en respektabel ålder och då, om inte förr, förtjänar man väl att lyssnas på!

Statyn då? USA fick Frihetsgudinnan. Finland fick Free Fall. Inte tillnärmelsevis lika imponerande. Men det är ju tanken som räknas. Och Sverige tänkte verkligen på Finland. Det är ändå fint på något vis.

Maria Wetterstrand

publicerad i finländska Hufvudstadsbladet 

Böcker

Vad är miljö och 100 andra jätteviktiga frågor 

Maria Wetterstrand och medförfattaren Gabriel Liljenström ger svar på 100 av de viktigaste frågorna om ämnet miljö. Langenskiölds förlag 2014

Debatt

Ingen kan garantera evig tillväxt

Den ekonomiska krisen har gjort att flera sydeuropeiska länder haft en minskande bruttonationalprodukt under några av de senaste åren. I kölvattnet av denna negativa ekonomiska tillväxt ser vi förfärliga sociala konsekvenser. Ungdomsarbetslösheten är skyhög, fattigdom breder ut sig, välfärden försämras och människor som trott sig ha ett tryggt liv har tvingats lämna hus och hem.

Att i det läget lyfta fram behovet av tillväxtkritik kan tyckas något udda.
.


 Webbplatsen ligger i framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4