Det går inte veta vilken teknik som vinner

Det där ligger minst 50 år fram i tiden, sa experter tvärsäkert för 10 år sedan. Men nästa år lanserar faktiskt Toyota en bränsecellsbil som drivs med vätgas och flera andra biltillverkare satsar på samma teknik. Jag ser det som en symbol för hur mycket som händer inom miljöteknik just nu.

Jag har personligen aldrig varit någon vätgasnörd, eller nörd för något annat specifikt drivmedel för den delen. Låt fossila bränslen betala sina miljökostnader och låt sen bästa teknik vinna, har varit min devis. Det går förstås inte att veta vilken teknik som vinner och kanske måste det inte bli en enda, utan flera olika. Oavsett så älskar jag de tekniska framstegen som sker just nu på miljöområdet.

Om någon berättat för oss för 35 år sedan om dagens kommunikationsteknologi med datorer och mobiltelefoner så hade de flesta av oss avfärdat det som ren science fiction. Vilket det ju var. Då. Det som händer nu inom miljöteknik är lika revolutionerande. Jag ser samma innovationskraft där nu som vi såg inom mobiltelefoni och IT på 80- och 90-talet. Dessutom samverkar de två tekniska fälten miljöteknik och IT, vilket gör nya saker möjliga som inte var möjliga tidigare.

Vår tekniska prylar hemma, som tvätt- och diskmaskin och varmvattenberedare, kan kopplas till wi-fi-nätet. Då kan de få veta när det är god tillgång på billig el och välja att köra igång just den timmen. Eller pausa en stund om eltillgången är sämre. Det enda vi behöver göra är att säga åt dem att vara klara till middagen eller att vattnet ska vara varmt på morgonen. Billigare elräkning, bättre anpassad elanvändning, vilket ger större möjlighet att använda förnybar energi som varierar över dygnet som vind och sol (vilka också utvecklats mycket senaste åren).

Låneservice eller gemensamt ägande av saker tros slå igenom stort. Det finns redan idag bilpooler där du bokar bil på nätet, går till bilen, låser upp den med mobiltelefonen, tar nyckeln i handskfacket och kör. Räkningen kommer direkt till din mobila bank-app. Med fler elbilar, som är dyra i inköp men billiga att köra, ökar nyttan av en bilpool. Nästa steg kan vara att verktygspooler, låneservice för festkläder, beställningsbar kollektivtrafik i glesbygd eller solceller i grannskapet blir en del i vår vardag. Beteendeförändringar som samverkar med teknisk utveckling.

Och det är inte bara en kul grej. Ja, dels handlar det ju om att skapa en mer hållbar planet, så att mänskligheten inte sågar av den gren vi sitter på. Men att hänga med i vad som händer på det här området är också viktigt för att välja rätt väg framåt. När förnybar energi blir billigare och vi kan använda elen mycket smartare, så är det kanske inte rätt väg att satsa på svindyr ny kärnkraft. När bilar kan köras på allt från etanol till vätgas måste vi inte krampaktigt hålla fast vid bensin och diesel. Lite som att inte hänga fast vid skrivmaskiner när datorna kommer, eller vid personsökare när det kommer mobiltelefoner.

Maria Wetterstrand

Publicerad först i Sydsvenska Dagbladet

Böcker

Omstartskommissionen

På uppdrag av Stockholms handelskammare har Maria tillsammans med ett antal andra experter skrivit ned sina tankar om hur Sverige bäst kan omstarta ekonomin efter pandemin, med fokus på klimat och miljö. Genom att satsa rätt nu byggs Sverige starkare för framtiden. Boken kan laddas ner hos Stockholms handelskammare

Debatt

Om ordet ”måste” och företagens hållbarhetsarbete

Jag fick en gång tipset av en ledarskapscoach att sluta använda ordet ”måste” när det gäller mig själv och min egen utveckling. Tanken bakom tipset är att måsten känns negativa och skapar stress. Att istället använda ord som ”vill” eller ”ska” skapar en känsla av egenmakt och hjälper oss därför att känna kraft i det vi gör. 


 Webbplatsen ligger i framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4