Öppna munnen landets ledare

När president Obama höll presskonferens i Stockholm i onsdags inledde han med att tala om homosexuellas rättigheter. Det hade knappast en amerikansk president gjort på ett statsbesök för tio år sedan.

Det har hänt mycket i USA i den frågan senaste tiden. Landet är fortfarande splittrat, men presidenten blir allt tydligare i sin syn på homosexuellas rättigheter. Från att bara ha antytt lite diffust att han stödjer likvärdig vigselrätt för samkönade par har han nu kommit ut ur garderoben - som homovigselförespråkare. Till glädje för mig som grön, men framförallt till glädje för alla i USA som älskar någon av samma kön.

Om vi istället tittar österut är läget precis det motsatta. I Ryssland blir situationen värre och värre för homosexuella.

De där unga männen jag såg igår i Stockholms tunnelbana som höll varandra kärleksfullt i handen. I Ryssland hade de kunnat tas av polisen för homosexuell propaganda. Där inbillar de sig nämligen att om en ung ryss skulle se detta par så kan han eller hon bli homosexuell själv. Av något outgrundligt skäl tror de inte att heterosexualitet smittar på samma sätt.

Den omdiskuterade lagen från juni i år förbjuder " propaganda för icke-traditionella sexuella relationer". Hela saken är så absurd att om den inte vore vidrig verklighet så kunde man skratta åt idiotin.

Och värre blir det. Nu tas det fram ett lagförslag att barn ska tvångomhändertas om föräldern är homosexuell. Att älska någon av samma kön ska likställas med att vara knarkare, svårt psykiskt instabil, alkoholmissbrukare eller barnmisshandlare.

Som vän till flera gayföräldrar blir jag djupt bedrövad. Om miljöpartiets partisekreterare Anders hade levt i Ryssland skulle hans älskade son Abbe – som älskar sin pappa och som de flesta barn ser sina föräldrar som sin största trygghet i livet – kunna tas ifrån honom för att Anders älskar en man. Anders, som är en av de finaste föräldrar jag träffat. Det är värre än den värsta kafkaliknande mardröm, men en mardröm som riskerar att bli verklighet för familjer i Ryssland.

Tänk om en annan minoritetsgrupp utsatts för den här förföljelsen. Att det varit kristna, judar eller svarta. Förbud mot att visa att du är jude eller att förespråka svartas rättigheter. Hot om att fråntas dina barn. I ett land i Europa. Hade vi inte då protesterat högljutt och omedelbart erbjudit de drabbade politisk asyl?

I Finland har minister Arhinmäki kritiserats för regnbågsflaggan under friidrotts-VM. I Sverige diskuterades Emma Green Tregaros regnbågsnaglar. Det är småsaker jämfört med de protester som borde drabba Ryssland.

President Obama var tydlig med sin åsikt i Sverige. I Ryssland besöker han gayaktivister. Även de nordiska politiska ledarna, på högre nivå än en kultur- och idrottsminister, måste nu rikta skarpa protester mot de ryska antigaylagarna och stötta de ryska gayaktivister som fortfarande vägrar vara tysta. De behöver allt stöd de kan få.

Maria Wetterstrand
skribenten är tidigare språkrör för Miljöpartiet de Gröna i Sverige

Publicerad i finländska Hufvudstadsbladet den 9 september 2013
 

Böcker

Vad är miljö och 100 andra jätteviktiga frågor 

Maria Wetterstrand och medförfattaren Gabriel Liljenström ger svar på 100 av de viktigaste frågorna om ämnet miljö. Langenskiölds förlag 2014

Debatt

Ingen kan garantera evig tillväxt

Den ekonomiska krisen har gjort att flera sydeuropeiska länder haft en minskande bruttonationalprodukt under några av de senaste åren. I kölvattnet av denna negativa ekonomiska tillväxt ser vi förfärliga sociala konsekvenser. Ungdomsarbetslösheten är skyhög, fattigdom breder ut sig, välfärden försämras och människor som trott sig ha ett tryggt liv har tvingats lämna hus och hem.

Att i det läget lyfta fram behovet av tillväxtkritik kan tyckas något udda.
.


 Webbplatsen ligger i framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4